Soczewica znajduje bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest idealna do zup, pasztetów, gulaszy, warzywnych sałatek czy past. Warto sięgać po nią jak najczęściej, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Co można przyrządzić z soczewicy? Oto najlepsze przepisy!
Wegetariański pasztet z soczewicy
Pasztet wegetariański z soczewicy jest znakomitą alternatywą dla pasztetów mięsnych. Można wykorzystać go na kanapki, jak i potraktować jako przekąskę w ciągu dnia. Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebować następujących składników:
- Bulion warzywny WINIARY (1 kostka)
- czerwona soczewica (400 g)
- marchew (3 sztuki)
- pietruszka (1 sztuka)
- cebula (1 sztuka)
- ryż (3/4 szklanki)
- bułka tarta (3/4 szklanki)
- mąka ziemniaczana (pół szklanki)
- mleko (100 ml)
- curry (1 łyżeczka)
- sól i pieprz
Tak naprawdę pasztet warzywny jest prostszy w przygotowaniu niż mięsny. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i gotować przez około 10 minut w bulionie. Soczewicę wraz z ryżem gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę należy pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy będzie już zarumieniona, dodajemy odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i mieszamy. Studzimy masę, a następnie dosypujemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Chwilę wyrabiamy, a jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
Do przygotowania pasztetu warto użyć keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Można również wykorzystać papier do pieczenia. Pasztet pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Konsystencję można sprawdzać patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, należy wyjąć pasztet z piekarnika. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem na przykład chrzanu, majonezu lub innego sosu.
Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicy zielonej jest niezwykle rozgrzewająca, sycąca i aromantyczna. Osoby, które nigdy jej nie przygotowywały, nie muszą martwić się o większe trudności. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt wprost znakomity. Należy przygotować następujące składniki:
- Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (1 łyżeczka)
- soczewica zielona (4 łyżki)
- ziemniaki (2 sztuki)
- marchewka (1 sztuka)
- mała pietruszka (1 sztuka)
- kawałek selera (2 sztuki)
- wędzony boczek (50 g)
- mąka (1 łyżeczka)
- posiekany szczypiorek (2 łyżki)
- ziele angielskie (3 ziarenka)
- liść laurowy (1 sztuka)
Należy namoczyć soczewicę w jednej szklance letniej wody i odstawić na pół godziny. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie należy zagotować 1 litr wody, dodać do niej soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, pozostałe warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę jarzynka. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i smażymy na patelni. Oprószamy go mąką i zalewamy jedną szklanką wywaru. Boczek z wywarem dodajemy do zupy i ponownie chwilę gotujemy. Gotowe! Zupę z soczewicy można udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz oprószyć pieprzem.