Zobacz, jakie smakowite potrawy przygotujesz z soczewicy

0
1509

Soczewica znajduje bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest idealna do zup, pasztetów, gulaszy, warzywnych sałatek czy past. Warto sięgać po nią jak najczęściej, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale również prosta w przygotowaniu. Co można przyrządzić z soczewicy? Oto najlepsze przepisy!

Wegetariański pasztet z soczewicy

Pasztet wegetariański z soczewicy jest znakomitą alternatywą dla pasztetów mięsnych. Można wykorzystać go na kanapki, jak i potraktować jako przekąskę w ciągu dnia. Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebować następujących składników:

  • Bulion warzywny WINIARY (1 kostka)
  • czerwona soczewica (400 g)
  • marchew (3 sztuki)
  • pietruszka (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • ryż (3/4 szklanki)
  • bułka tarta (3/4 szklanki)
  • mąka ziemniaczana (pół szklanki)
  • mleko (100 ml)
  • curry (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz

Tak naprawdę pasztet warzywny jest prostszy w przygotowaniu niż mięsny. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i gotować przez około 10 minut w bulionie. Soczewicę wraz z ryżem gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę należy pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy będzie już zarumieniona, dodajemy odcedzone warzywa, cebulę, przyprawy i mieszamy. Studzimy masę, a następnie dosypujemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Chwilę wyrabiamy, a jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

Do przygotowania pasztetu warto użyć keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Można również wykorzystać papier do pieczenia. Pasztet pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Konsystencję można sprawdzać patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, należy wyjąć pasztet z piekarnika. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem na przykład chrzanu, majonezu lub innego sosu.

Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicy zielonej jest niezwykle rozgrzewająca, sycąca i aromantyczna. Osoby, które nigdy jej nie przygotowywały, nie muszą martwić się o większe trudności. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt wprost znakomity. Należy przygotować następujące składniki:

  • Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (1 łyżeczka)
  • soczewica zielona (4 łyżki)
  • ziemniaki (2 sztuki)
  • marchewka (1 sztuka)
  • mała pietruszka (1 sztuka)
  • kawałek selera (2 sztuki)
  • wędzony boczek (50 g)
  • mąka (1 łyżeczka)
  • posiekany szczypiorek (2 łyżki)
  • ziele angielskie (3 ziarenka)
  • liść laurowy (1 sztuka)

Należy namoczyć soczewicę w jednej szklance letniej wody i odstawić na pół godziny. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie należy zagotować 1 litr wody, dodać do niej soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, pozostałe warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę jarzynka. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i smażymy na patelni. Oprószamy go mąką i zalewamy jedną szklanką wywaru. Boczek z wywarem dodajemy do zupy i ponownie chwilę gotujemy. Gotowe! Zupę z soczewicy można udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz oprószyć pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here