Nowy rok to zazwyczaj czas, gdy sporządza się listę postanowień i celów do osiągnięcia przez następnych 12 miesięcy. Jednym z najpopularniejszych pozostaje zrzucenie zbędnych kilogramów.
Aby osiągnąć ten cel, trzeba zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Jedną z najważniejszych kwestii jest oczywiście stworzenie odpowiedniego jadłospisu. Wielką pomocą mogą okazać się produkty wspierające trawienie. Dlaczego warto po nie sięgać i które z nich sprawdzają się najlepiej? O tym napiszemy poniżej.
Zdrowe odżywianie – wpływ na organizm
Nie da się bezpiecznie gubić zbędnych kilogramów bez zadbania o odpowiednią dietę. Posiłki należy skomponować na bazie składników znajdujących się w aktualnej piramidzie żywieniowej.
Podstawą stają się zatem warzywa i owoce. Oprócz nich warto wybierać nabiał, pełnoziarniste pieczywo oraz chude mięso. Nie można też zapominać o zdrowych tłuszczach, na przykład oliwie z oliwek, pestkach lub orzechach.
Dlaczego to tak ważne? Prawidłowo zbalansowane posiłki to mniejsza ilość kalorii, przy równoczesnym dostarczaniu wszystkich potrzebnych składników.
Dodatkowo można wykorzystać produkty wspierające metabolizm. Dzięki nim usprawnia się proces trawienny. Teoretycznie enzymy w układzie pokarmowym są w stanie poradzić sobie z każdym daniem. Nie zawsze jednak działają z taką samą skutecznością. Niekiedy przydaje im się drobna pomoc z zewnątrz. Co warto jeść, by szybciej gubić kilogramy?
Owsianka – bogate źródło błonnika pokarmowego
Jednym z podstawowych sposobów na usprawnienie trawienia jest regularne spożywanie owsianki, przygotowanej z ekologicznych produktów, jak te dostępne na stronie: https://sklepagnex.pl.
Co sprawia, że owsianka jest tak wartościowa? Przede wszystkim jest to niezmiernie sycące danie, o niskiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo w płatkach owsianych znajdziemy wiele cennego błonnika pokarmowego, niezbędnego do regulacji pracy całego układu pokarmowego.
Siemię lniane – zastrzyk kwasów omega-3
Siemię lniane kojarzy się zazwyczaj z lekiem na żołądek lub przeziębienie. Ma ono działanie przeciwzapalne.
Oprócz tego stanowi niezmiernie cenne źródło wielu wartościowych substancji. Znajdziemy w nim nienasycone kwasy omega-3, błonnik pokarmowy oraz naturalne oleje, które skutecznie wspomagają trawienie oraz tworzą warstwę ochronną na ścianach przełyku, żołądka i jelit.
Mięta – aromat i wsparcie trawienia
Do poprawy trawienia przydają się aromatyczne napary z ziół. Często stosuje się choćby miętę. Ma charakterystyczny smak i może być z powodzeniem stosowana jako samodzielny produkt na herbatę ziołową lub dodatek do dań.
Nie zapominajmy jednak o tym, że oprócz pysznego smaku mięta powoduje również zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, co usprawnia proces trawienia, zwłaszcza po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach.
Ostropest plamisty – stymulacja układu pokarmowego
Coraz większą popularnością cieszy się mielony ostropest plamisty, który chętnie wykorzystuje przemysł farmakologiczny. Roślina ta wyróżnia się bowiem szeregiem właściwości prozdrowotnych.
W jej nasionach znajduje się sylimaryna, czyli składnik wspierający pracę wątroby i przyspieszający jej regenerację. Substancja ta, wspólnie ze związkami goryczkowymi, przyspiesza proces trawienia oraz reguluje pracę całego układu pokarmowego, co przekłada się na lepsze samopoczucie i poprawę ogólnej kondycji organizmu.
Nie tylko dieta – ruch to zdrowie
W naturze znajdziemy wiele substancji, które mogą być dla nas wsparciem w procesie gubienia zbędnych kilogramów. Wiele z nich wspomaga pracę układu pokarmowego, co przekłada się na przyspieszenie metabolizmu.
Pamiętajmy jednak, że sama dieta, nawet wzbogacona w suplementy na trawienie, to za mało. Należy ją uzupełnić o regularną aktywność fizyczną, która również wpływa korzystnie na skuteczne pozbywanie się nadwagi. Dzięki takiemu połączeniu uzyskuje się optymalne rezultaty i łatwiej osiąga zamierzone cele.