Nieprzyjemny smak na języku powoduje przede wszystkim poczucie dyskomfortu. Zdarza się, że towarzyszy mu również nieprzyjemny zapach wydobywający się z jamy ustnej. Ponieważ stan taki jest nie tylko frustrujący ale może sygnalizować poważniejsze schorzenie, należy jak najszybciej znaleźć źródło problemu i postarać się go rozwiązać. Nieprzyjemny posmak wynikający z zaniedbań stomatologicznych, nieprawidłowej higieny jamy ustnej czy nieodpowiedniego odżywiania jest łatwy do wytropienia i skutecznego zlikwidowania. Pozostawienie takiego stanu rzeczy jest indywidualnym wyborem każdego z nas. Jednak bywa, że niepokojące uczucie nie znika po zadbaniu lub pomimo systematycznego dbania o dietę zabiegi pielęgnacyjne i higieniczne. Mało tego – z większą precyzją daje się ono określić jako jedno z konkretnych, opisanych poniżej doznań. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można wówczas stwierdzić, że może to być objaw – czasem jedyny ! – poważniejszego schorzenia rozwijającego się gdzieś wewnątrz organizmu. Po scharakteryzowaniu rodzaju posmaku można zacząć się domyślać, co może być tego przyczyną, jednak wskazane jest jak najszybciej zasięgnąć porady lekarza.
Ile smaków tyle schorzeń
Metaliczny posmak:
- pojawia się u kobiet w ciąży – zdarza się że wystąpi zanim przyszła mama zorientuje się, że jest w odmiennym stanie. Odpowiedzialnymi za zmianę postrzegania smaków są zmiany hormonalne, które przyczyniają się do zmiany odbioru bodźców na kubkach smakowych.
- coraz częściej okazuje się być objawem zatrucia chromem, który w ostatnich latach jest notorycznie nadużywany jako suplement przyspieszający utratę masy ciała. Ponieważ przedawkowanie chromu może doprowadzić do zapalenia żołądka i jelit, nieodwracalnych zmian skórnych a nawet do uszkodzenia nerek – należy koniecznie zareagować.
- może sugerować przedawkowanie witaminy D, które prowadzi do upośledzenia pracy układu krążenia i nerwowego.
- wiąże się też z zaburzeniami wchłaniania – w szczególności zaburzeniami wchłaniania potasu, tzw. hiperkalemią – mogącymi zaburzać gospodarkę mineralną, a nie leczone prowadzą nawet do śmierci.
- czasem oznacza sarkoidozę – chorobę atakującą układ odpornościowy i objawiającą się małymi grudkami zapalnymi, tzw. ziarniakami, które trudno wykryć w ogólnych badaniach.
- wraz z białym nalotem na języku i wewnętrznej stronie policzków może świadczyć o rozwijającej się grzybicy jamy ustnej – będącej często wtórnym objawem cukrzycy lub pojawiającej się po kuracji antybiotykowej.
Gorzki posmak:
- poza tym, że często jest skutkiem nadmiernego spożywania kawy, cukru, białego ryżu oraz tłustych potraw – ale i rukoli czy selera – oraz niewłaściwej obróbki potraw (głównie dotyczy smażenia i grillowania) – może być również oznaką chorób przyzębia, nadmiernie odłożonego kamienia nazębnego czy zapalenia języka. Generalnie w przypadku, gdy gorzki smak towarzyszy nam przez cały dzień jest prawdopodobne, że należy odbyć wizytę u stomatologa, który sprawdzi stan uzębienia i jamy ustnej i zaleci stosowne działania. Jeśli pojawia się okazjonalnie, należy przyjrzeć się diecie oraz zmienić sposób grillowania.
- jest bardzo charakterystyczny w przebiegu kamicy i problemów z pęcherzykiem żółciowym.
Słodki posmak:
- może towarzyszyć zapaleniu zatok – razem z uczuciem ucisku lub towarzyszącym bólem głowy. Dodatkowym objawem jest wówczas uporczywy gęsty, żółty i zatykający nos katar.
- pojawia się w wyniku przewlekłego zapalenia migdałków lub z rzadka związany jest z innymi bakteryjnymi stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.
Kwaśny posmak:
- wraz z towarzyszącą mu uporczywą zgagą, nieprzyjemnym odbijaniem, bólem brzucha oraz bolesnym uciskiem w okolicy mostka – często mylonym z problemami natury kardiologicznej – świadczy niezbicie o mającym miejsce stanie zapalnym żołądka lub dwunastnicy. Najczęściej stan ten przyjmuje postać choroby wrzodowej jednego z tych organów.
- za kwaśność w jamie ustnej może również odpowiadać zgaga związana z przedostawaniem się kwasu żołądkowego do przełyku – w przebiegu choroby refluksowej lub tzw. nadkwasoty. W tym przypadku jednak objawy są łagodniejsze i posmak jest jednocześnie gorzkawy.
Słono-kwaśny posmak:
- występujący często razem ze zmianą woni całego ciała na ostrą i drażniącą, kojarzącą się z moczem – świadczy o przewlekłej niewydolności nerek, najczęściej mocznicy. Komplementarnie pojawiają się też nudności, zaburzenia rytmu serca oraz ogólne pobudzenie. Wskazane są szybkie badania moczu i krwi, bowiem już wyniki podstawowej diagnostyki pokażą podniesiony poziom mocznika oraz kreatyniny w organizmie. Stwierdzenie takich nieprawidłowości wymaga szybkiej wizyty u specjalisty – nefrologa lub urologa.
Zapach acetonu i zgniłych owoców:
- jest nie tylko posmakiem odczuwanym przez chorego ale jest odbierany przez otoczenie. To objaw towarzyszący cukrzycy. Choroba ta sieje coraz większe spustoszenie, a niestety często przez długi czas rozwija się podstępnie bez charakterystycznych objawów. Dlatego pojawienie się przykrej dolegliwości w postaci niesmaku nie powinno być w żadnym razie lekceważone. Osoby świadome swojego chorzenia powinny zadbać o ustabilizowanie poziomu cukru – intensywniejący zapach może oznaczać niedocukrzenie.
Jak reagować
Jeśli pomimo zmiany diety nieprzyjemne doznania smakowe nie ustępują, a ostatnia wizyta u stomatologa potwierdziła dobry stan uzębienia i jamy ustnej – należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu i opowiedzieć o swojej przypadłości. Lektura powyższych przypadków świadczy niezbicie o tym, że nie jest to tylko problem natury estetycznej.
Wskazane jest systematyczne picie niegazowanej wody mineralnej. Można wzbogacić ją o sok wyciśnięty z limonki lub cytryny. Doraźnie można sięgnąć po pastylki miętowe lub preparaty dostępne w aptekach, jednak to tylko maskowanie objawów, zaś istotne jest usunięcie rzeczywistej przyczyny niemiłych doznań smakowych.