Gotowe jedzenie — gdzie kupować i co wybierać?

Gotowe posiłki kupowane są przez nas bardzo często ze względu na brak czasu czy spory komfort. Nie są one jednak tak pożywne i smaczne jak te przygotowywane samodzielnie. W większości przypadków jest to jednak konieczność i częsty proces. Jeśli musimy kupować już dania gotowe, warto jednak wybierać je świadomie i kupować jedynie te o najlepszej jakości. W tym tekście podpowiadamy jakie dania wybierać, na co uważać oraz gdzie kupować takie posiłki.

Sklepy garmażeryjne

Pierwszym miejscem, w którym możemy kupić gotowe i z reguły dobrej jakości jedzenie są małe sklepy garmażeryjne. Nie są one dużymi krajowymi sieciami, a gotowe dania są przygotowywane w najmniej przetworzonej formie. Renomowane punkty garmażeryjne oferują gotowe dania od różnego rodzaju pierogów, naleśników czy sałatek po upieczone już mięsa np. kaczki, czy porcje wołowiny. Najczęściej punkty garmażeryjne wytwarzają posiłki na miejscu oraz jedynie na własny użytek. Rozwiązanie to jest zbliżone do cateringu, a różni je tylko forma sprzedaży. Jakość tych potraw jest przeważnie zadowalająca i jest podobna do tej, którą możemy osiągnąć samodzielnie przyrządzać np. obiad. W takich miejscach warto wybrać naturalnie korzystne potrawy np. chude, warzywne czy odpowiednie dla naszej diety, rezygnując z tych o dużej zawartości cukru czy tych, które są “zafoliowane” i poddane dodatkowej obróbce, aby zachowywały dłużej świeżość.

Jedzenie “na wagę” i restauracje

Kolejnym miejscem, gdzie możemy spotkać dobrej jakości jedzenie są popularne punkty z jedzeniem “na wagę” oraz restauracje. W takich miejscach również dania są przygotowywane na bieżąco. Od punktów garmażeryjnych różnić  będzie je wyższa cena. Wybierając punkty i restauracje o dobrej jakości, możemy skorzystać z dobrych jakościowo produktów, które będą przyrządzane przed naszym przyjściem. W takich miejscach możemy skorzystać z dużej liczby dań, zabierać je komfortowo w razie potrzeby do domu i np. je podgrzewać.

Catering dietetyczny

Jednym z najlepszych rozwiązań, które dotyczą dań gotowych, jest catering dietetyczny. Jest to popularna dieta pudełkowa, którą wykupujemy np. na 30 dni, a firma cateringowa dostarcza na gotowe do spożycia dania. W takich firmach kładziony jest największy nacisk na jakość produktów, dokładne obliczanie kaloryczności czy na wykorzystywanie najzdrowszych produktów o dużej zawartości substancji odżywczych. Jeśli często czy regularnie korzystamy z gotowych dań, warto skorzystać tej opcji np. tylko obiadów lub śniadań zabieranych do pracy. Posiłki takie są przygotowywane przez specjalistów, są odpowiednio zbilansowane, a my mamy gwarancję, że są korzystne dla naszego zdrowia.

zdrowe jedzenie

Jeżeli nie potrafimy wybrać, którą dietę pudełkową wybrać z pomocą przychodzi Nam porównywarka diet pudełkowych https://dietly.pl. Możemy szybko znaleźć najlepsze cateringi w swoim mieście, wybrać catering według ceny, rodzaju diety, która Nas interesuje, kaloryczności czy też ilości posiłków.

Gotowe dania z supermarketów

Kolejnym często wybieranym przez klientów miejscem kupowania gotowych posiłków są supermarkety. Mają one szeroką ofertę dań gotowych w postaci np. schabowego, ziemniaków i sałatki opakowanych w plastikowy pojemnik. Dania takie nie są najlepszym rozwiązaniem. Posiadają wiele substancji chemicznych — konserwujących, aby danie przez długi czas nadawało się do spożycia. Oprócz tego nie mają one zbyt wielu wartości odżywczych, gdyż używane są duże ilości soli, cukru czy tłuszczu do ich przygotowania. Jeśli będziemy zmuszeni skorzystać z takiej opcji, warto wybierać dania najmniej przetworzone. Mogą to być np. całe kawałki mięsa czy pierogi, choć w taki sposób powinniśmy żywić się jedynie w awaryjnych sytuacjach.

Fast-food i sieci gastronomiczne

Ostatnim miejscem w zestawieniu są fast-foody, których należy unikać. Dania w nich zawierają dużo tłuszczu oraz soli, są bardzo przetworzone oraz nie zawierają praktycznie żadnych substancji odżywczych. Fast-foodów z pewnością powinniśmy unikać a regularne odżywianie się w nich czy zabieranie gotowych posiłków i traktowanie ich np. jako obiad jest bardzo złym pomysłem. Hamburger czy tortillę z fast foodu możemy potraktować jedynie jako (nie) pełnowartościową przekąskę jedzoną okazjonalnie podczas “wypadu na miasto” ze znajomymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here