Catering dietetyczny to usługi cateringowe mające na celu wspieranie osób odchudzających się lub zdecydowanych na odpowiedni rodzaj diety ze względów zdrowotnych, ideowych lub innych. Potrawy dostarczane są pod wskazany adres w pudełku, dlatego zyskały sobie miano diety pudełkowej.
Dieta pudełkowa – kompleksowe i pełnowartościowe menu
Wszystkie potrawy wchodzące w skład diety pudełkowej zostały skomponowane i przygotowane w taki sposób , aby były pełnowartościowe i spełniały wymagania poszczególnych osób. Dania są starannie opracowane przez dietetyków i dobrane do potrzeb konkretnej osoby. W zależności od rodzaju diety dobiera się różne składniki o konkretnym indeksie glikemicznym i uwzględnia dzienną liczbę spożywanych kalorii. Obfitują w składniki mineralne i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istotną cechą diety pudełkowej jest również to, że każdy z niej korzystający otrzymuje menu skomponowane zgodnie z jego preferencjami kulinarnymi. Różnorodne przykładu menu znajdą Państwo na portalu dietetycznym https://www.nutridieta.pl/.
Dieta specjalna bez laktozy i glutenu
Osoby z nietolerancją glukozy lub glutenu mają możliwość otrzymania pełniwartościowego dziennego zestawu potraw uwzględniających ich potrzeby. Ospoby sporządzające menu i przygotowujące posiłki zadbają o to, aby w żadnym z nich nie znalazły się produkty zawierające gluten czy laktozę. Skuteczną metodą leczenia nadwrażliwości alergicznej na gluten oraz białka mleka krowiego jest wyeliminowanie ich z codziennej diety. Dieta uwzględnia specyficzne potrzeby osób z nietolerancją laktozy zastąpując produkty pochodzenia krowiego produktami białkowymi, najczęściej pochodzenia roślinnego. Aby stosowana dieta była zdrowa i pełnowartościowa zostaje uzupełniona mięsem, jajami i rybami, a oprócz nich wzbogacona większą ilością warzyw strączkowych.
Menu bez glutenu
Z kolei gluten uznano za winowajcę wielu problemów zdrowotnych. Gluten to mieszanina białek gluteninu i prolaminu, które występują w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Dla wielu osób z alergiami pokarmowymi dieta bezglutenowa stała się obecnie koniecznością. Aby zapobiec tym problemom produkty zawierające gluten, m.in. białe pieczywo czy makarony, zastępowane są produktami bezglutenowymi. Coraz bardziej popularne staje się obecnie pieczywo ryżowe oraz kukurydziane.
Produkty niedozwolone w diecie bezglutenowej
Należy unikać pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, pszenżyta, jak również produktów z mąki, kaszy i płatków jęczmiennych oraz produktów owsianych. Osoby z nietolerancją glutenu powinny wystrzegać się także innych wyrobów cukierniczych, ciast i ciastek, herbatników, biszkoptów, wafli czy paluszków przygotowanych na bazie mąki zawierającej gluten. Nie wolno również okraszać warzyw bułką tartą z pieczywa pszennego. Należy także zwrócić uwagę na napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego oraz różnego rodzaju jogurty z ziarnami zbóż. Wszystkie te zakazy komplikują życie osoby z nietolerancją glutenu, a ponadto utrudniają codzienne przygotowywanie posiłków. Dlatego dieta pudełkowa Gluten Free jest znakomitym rozwiązaniem.