Przetwory to doskonały sposób na to, aby zachować smak ulubionych warzyw i owoców, zwłaszcza tych sezonowych, do których mamy ograniczony dostęp przez pozostałą część roku. Jednym z nich jest dynia. Choć często lubimy przyrządzać na jej bazie różne potrawy w okresie letnim, zimą zupełnie o niej zapominamy. A to duży błąd, ponieważ to warzywo potrafi zaskoczyć swoim smakiem o każdej porze roku. Wystarczy, że przygotujemy je we właściwy sposób.
Oto proste przepisy na przetwory z dyni.
Dynia marynowana na słodko
Składniki:
2 kg dyni,
4 szk. wody,
1/4 szk. octu,
30 dag cukru,
kilka goździków.
Wykonanie:
Dynię dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. Usuwamy nasiona. Z pozostałego miąższu za pomocą małej łyżeczki wydrążamy niewielkie kulki. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy ocet. Do gotującej się zalewy wrzucamy kulki z miąższu z dyni i gotujemy ok. 15 min. Pod koniec gotowania wrzucamy kilka goździków. Tak przygotowaną dynię odcedzamy (tak, aby zachować wywar), układamy w wyparzonych wcześniej słoikach i zalewamy zalewą. Każdy słoik szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 min.
Dynia w miodowej marynacie
Składniki:
80 dag dyni,
15 dag prawdziwego miodu,
150 ml wody,
niewielki kawałek imbiru,
2 gwiazdki anyżu,
pół laski cynamonu,
150 ml octu jabłkowego.
Wykonanie:
Dynię myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy. Wodę mieszamy z octem. Dodajemy anyż, imbir, oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy jeszcze przez 2 min. Dynię odcedzamy i przekładamy do wyparzonych uprzednio słoików. Do pozostałej zalewy dodajemy miód i jeszcze raz zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewamy dynię. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowane przetwory z dyni z powodzeniem przechowają się w naszej spiżarni przez całą zimę.
Dynia z anyżkiem na słodko
Składniki:
- kg dyni,
1/2 kg cukru,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
1 l wody,
kilka gwiazdek anyżu.
Wykonanie:
Dynię starannie myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Z miąższu usuwamy pestki. Oczyszczony kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną gotujemy w wodzie wymieszanej z cukrem. Do wyparzonych wcześniej słoiczków przekładamy ugotowane kawałki dyni. Do każdego dodajemy gwiazdkę anyżu. Zalewamy pozostałym syropem i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy ok. 20 min.
Puree z dyni
Składniki:
1 dynia.
Wykonanie:
Dynię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną układamy na blaszkach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C. Pieczemy ok. 35 – 40 min (dynia musi być miękka). Upieczoną dynię studzimy. Obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Blendujemy. Gotowe puree dzielimy na niewielkie porcje i przekładamy do woreczków, a następnie zamrażamy.
Przygotowane w ten sposób puree możemy też zapasteryzować. W tym celu wystudzone puree przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Gotujemy ok. 15 min od momentu wrzenia wody.