Grill bez mięsa? Najlepsze przepisy na warzywa na grilla

Grill bez potraw mięsnych może być równie udane jak klasyczny. Warto pomyśleć o warzywnych potrawach, jeśli planujemy zaproszenie osób stosujących dietę wegetariańską. Dziś prezentujemy przepisy na grilla opierające się na warzywach, które przypadną do gustu każdemu!

Warzywa grillowane

Jedną ze sprawdzonych koncepcji stanowi bakłażan z grilla, który doskonale smakuje również w towarzystwie innych upieczonych na ruszcie warzyw. Do realizacji tego przepisu wykorzystamy oprócz bakłażana także cukinię, duże pieczarki i serek camembert. Bakłażan i cukinię należy pokroić plastry o grubości około 1 cm, a następnie posolić i pozostawić na około pół godziny, by wchłonęły sól. Następnie należy je osuszyć i przyprawić ulubioną mieszanką warzywną. Tę samą przyprawę możemy zastosować do umytych, obranych i pozbawionych trzonków pieczarek. Później wszystkie składniki wrzucamy na ruszt w towarzystwie kostek serka camembert. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do tej kompozycji warzyw dodać również czosnek, cebulkę czy pomidorki koktajlowe. Danie warto Podawać z ulubionym sosem. Świetnie w tej roli sprawdzi się między innymi Sos tatarski WINIARY.

Sałatka z grillowanego bakłażana

Grillowanego bakłażana możemy także wykorzystać do przygotowania wyśmienitej sałatki. Nasza propozycja czerpie z akcentów śródziemnomorskich. Bakłażana przed grillowaniem należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry. Każdy z nich powinien zostać dokładnie posolony i pozostawiony na około pół godziny, aby nabrać intensywnego smaku. W tym czasie możemy przygotować pozostałe części sałatki. Posiekany koperek oraz posiekaną bazylię należy wymieszać z olejem i octem balsamicznym, a także sprawdzoną przyprawą warzywną. Plastry bakłażana powinny grillować się przez kolejne pół godziny. Następnie należy je umieścić na półmisku, wymieszać z ziołami i olejem oraz kostkami sera feta i czarnymi oliwkami. Sałatkę możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Wspaniały aromat grillowanego bakłażana sprawi, że goście długo o niej nie zapomną.

Chrupiące przystawki z grilla

Wybierając warzywa na grilla, możemy również postawić na chrupiącą kompozycję. Przydatna będzie wówczas cukinia, bakłażan oraz ziemniaki. Cukinię i bakłażana należy pokroić w cieniutkie plastry i oprószyć solą, następnie wstawiając je na około 15 minut. Ziemniaki również kroimy w cienkie plasterki i wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewając je olejem, oprószając pieprzem i solą, a także sprawdzoną przyprawą warzywną. Plasterki ułożone na tacce aluminiowej powinny grillować się przez około 15 minut, po których staną się chrupiące. W wersji niewegetariańskiej do tej kompozycji możemy dodać także boczek, ale bez niego przystawka będzie równie pyszna. Chrupiące talarki doskonale smakują między innymi w towarzystwie posiekanego koperku i posiekanego szczypiorku. Bardzo istotną rolę odgrywają również sosy, dlatego warto dać gościom wybór w postaci przynajmniej dwóch dipów. Wersję łagodniejszą przygotujemy między innymi z pomocą jogurtu naturalnego i posiekanego koperku. Jako pikantny dip sprawdzi się z kolei na przykład wyrazisty Ketchup Chili Ostry WINIARY.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here