ekożywność

Czy wiesz, co to jest ekożywność? No pewnie, kto by nie wiedział, to nawet przecież sama nazwa wskazuje. Ekożywność jest to żywność, która powstaje z upraw ekologicznych, bez udziału pestycydów, tak bardzo szkodliwych dla ludzi. Do nawożenia takiej żywności używany jest kompost a gdy brak jest kompostu naturalne nawozy. Żywność, która powstaje, nie jest modyfikowana genetycznie i nie zawiera GMO. Ta troska o środowisko naturalne sprawiła, że ekożywność stała się tak modna w XXI wieku. Nie ma się więc czemu dziwić- wszędzie żywność niewiadomego pochodzenia.

Ekożywność – co to?

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem odpadów oraz ingerencją człowieka. Monitorowanie każdego etapu przez rolnika oraz postępowanie zgodnie z prawami przyrody przyczynia się do powstania żywności, która w żadnym stopniu nie jest przetworzona ani modyfikowana genetycznie. Nic więc dziwnego, że XXI wiek stał się niejako modą na ekożywność.

żywność ekologiczna zyskuje na modzie

Zalety żywności ekologicznej

Bez wątpienia taki sposób żywienia ma więcej zalet niż wad.

Zaletą ekożywności jest z pewnością jej naturalność oraz wysoka jakość. Kontrolerzy, którzy zajmują się klasyfikowaniem produkcji ekologicznej zwracają szczególną uwagę na każdy proces powstawania, dlatego ubiegając się o certyfikat poświadczający pochodzenie produktu, producenci muszą spełnić szereg założeń umożliwiających wkroczenie w świat  zdrowej żywności oraz poddawać się corocznej kontroli. Jednym z głównych przepisów, który stanowi jednocześnie ogromną zaletę jest odchodzenie od wszelkich sztucznych dodatków, hormonów wzrostu i antybiotyków , które sprawiają, że dany produkt mimo swojej atrakcyjności zawiera wiele szkodliwych składników. W tym przypadku możemy być pewni, że dodatków takich nie będzie. Ponadto nie ma tu miejsca na konserwanty , barwniki, przeciwutleniacze i stabilizatory, które niestety znajdują się w coraz większej liczbie produktów dostępnych w sklepach. Co więcej, kupując produkty ekologiczne , odciążamy środowisko naturalne, dzięki czemu chronimy organizmy żywe i dbamy o ekosystem. Wśród zalet ekożywności nie może również zabraknąć walorów zdrowotnych, które w dużej mierze docenią osoby borykające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi . Ponadto ekologiczne produkty bogate są w dużą ilość witamin oraz składników odżywczych, dlatego zapewniają zdrowie i dobre samopoczucie.

Wady żywności ekologicznej:

  • cena – tak, te produkty z racji swojego naturalnego pochodzenia nie należą do najtańszych. Chociaż czasami lepiej zapłacić więcej i mieć świadomość, że na stole znajduje się w 100% naturalny produkt,
  • doznania organoleptyczne – dla osób, którym nie zależy na własnym zdrowiu i nie jest smakoszem takiego pożywienia, jedzenie może wydawać się nieestetyczne. Nie oszukujmy się – taka żywność pozbawiona jest takich doznań, jakie posiada żywność nieekologiczna,
  • są trudno dostępne – do niedawna żywność tą można było spotkać na wiejskich obszarach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Na całe szczęście dziś, w supermarketach można znaleźć specjalne działy, w których takie produkty są sprzedawane.

Wzrost cen wiąże się z tym, że gospodarstwa ekologiczne potrzebują stałej obecności człowieka. Rolnicy nie mogą używać nawozów sztucznych, potrzebują zatem większej ilości pracowników a zwierzęta droższej paszy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here