środa, Czerwiec 20, 2018

Kosmetyki drogeryjne a naturalne – różnice

0

Dziś każda osoba, której zależy na pielęgnacji ciała ma bardzo proste zadanie: kosmetyków wszak  sklepach nie brakuje, a drogerie pękają w szwach od nowych marek. Pomimo tego coraz więcej osób odchodzi od kosmetyków typowo drogeryjnych do kosmetyków naturalnych, o wiele droższych oraz trudniej dostępnych. Czy faktycznie różnice są aż tak znaczne, aby był to dobry wybór?

Oczywiście, każdy odpowiada za własne decyzje, wybierając BIO kosmetyki zamiast ich standardowych, chemicznych wersji. Jeszcze jakiś czas temu wiele mówiło się na temat różnic między tymi dwoma produktami, choć padło również sporo nieprawidłowych stwierdzeń, które do dziś pokutują w świadomości konsumentów. Sprawdźmy, gdzie leży prawda i jakie są różnice między BIO kosmetykami a ich drogeryjnymi wersjami.

Substancje w preparatach

W przypadku kosmetyków drogeryjnych mówimy o substancjach chemicznych albo takich, które były naturalne, jednakże zostały poddane działaniu np. wysokich temperatur. W takim przypadku większość z nich traci swoje cechy, dla których warto ich używać. Z kolei BIO kosmetyki wykonane są samych naturalnych substancji, które dodatkowo przetwarzane i łączone są w taki sposób, aby nie utracić ich zalet.

Kosmetyki a alergia

Wbrew pozorom kosmetyki naturalne mogą uczulać bardziej aniżeli te chemiczne, bo jest w nich większe stężenie substancji naturalnych będących źródeł alergii (np. olejków migdałowych czy cytrusów). Niemniej jednak składy są bardzo czytelne, co pozwala ominąć kosmetyki z niebezpiecznymi dla nas substancjami; w takim przypadku będą one delikatniejsze dla podrażnionej i wrażliwej skóry. Z kolei w kosmetykach drogeryjnych alergie często wywoływane są przez dodatki chemiczne, które podrażniają dodatkowo skórę.

Terminy przydatności i ceny

Tutaj zdecydowanie BIO kosmetyki przegrywają, jeśli chodzi o długość terminu przydatności do użycia (są one krótsze niż w kosmetykach drogeryjnych) oraz ceny (te są z klei wyższe za mniejsze gramatury opakowań). Z drugiej strony świadczy to o mniejszym udziale sztucznych konserwantów i bardziej naturalnym składzie.

Reakcje skóry… i środowiska

W przypadku BIO kosmetyków skóra reaguje zwykle korzystniej, bo wiele substancji ma właściwości zbliżone do substancji naturalnie wytwarzanych w ludzkim organizmie. Brak chemii w składzie sprzyja wyższej przyswajalności kosmetyków, a przy okazji pomaga chronić środowisko. Kosmetyki drogeryjne często produkuje się z substancji, które nie są korzystne dla otaczającej nas przyrody oraz mogą powodować podrażnienia naszej skóry.

Kurkuma – jakie ma właściwości?

0
kurkuma

Kurkuma kojarzy nam się głównie z przyprawą używaną w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Jej zastosowanie jest jednak o wiele szersze, niż mogłoby się początkowo wydawać – charakterystyczny żółty proszek o lekko gorzkawym smaku nie tylko urozmaici różnego rodzaju potrawy, ale również pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Jakie właściwości ma kurkuma? Dowiedz się więcej o tej niezwykłej przyprawie! Zastosowanie kurkumy było już znane w najdawniejszych czasach. Szacuje się, że przyprawy tej używano na terenach dzisiejszych Indii około 2000 lat przed narodzinami Chrystusa. Kurkuma nie tylko polepszała smak potraw, ale również miała ważne znaczenie religijne. Do dziś wykorzystuje się ją w różnych hinduskich rytuałach do barwienia świętych szat. Oczywiście nadal znajduje ona zastosowanie w kuchni, a także wykorzystuje się ją w różnych celach leczniczych. Badania wykazały bowiem, że zawarta w kurkumie kurkumina działa niezwykle korzystnie dla naszego zdrowia.

Kurkuma – opis ogólny

Kurkumę uzyskuje się z kłącza ostryżu długiego (łac. Curcuma longa) – byliny z rodziny imbirowatych, występującej w stanie dzikim na terenie Indii oraz hodowanej w wielu tropikalnych krajach. Roślina osiąga około metra wysokości, charakteryzuje się dużymi liśćmi, żółtymi lub białymi kwiatami o różowych szczytach oraz brązowym kłączem długim na około 10 cm, które po przetarciu przybiera barwę intensywnej żółci. Proszek uzyskany z korzenia ostryżu nazywany jest kurkumą i wykorzystywany jest m.in. w celach kulinarnych jako przyprawa. Jej smak określa się jako aromatyczny i nieco gorzki. W zapachu kurkuma natomiast wydaje się dość intensywna i lekko ostra.

właściwości kurkuma ma wiele- jakich

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw używanych w kuchni indyjskiej. Stanowi ona między innymi ważny komponent mieszanki curry, której nadaje charakterystycznej żółtej barwy. Przyprawa dodawana jest także do innej kompozycji – sambar masali. Kurkumę warto dodać do różnego rodzaju dań o orientalnym rodowodzie oraz potraw, które cechują się ostrym smakiem. Przyprawa nada wyjątkowego charakteru np. specjałom kuchni meksykańskiej (chociażby aromatycznej zupie z nachosami), chińskiej, a także śródziemnomorskiej. Kurkuma idealnie nadaje się do dań warzywnych, cielęciny, jagnięciny, a także do ryb.

Kurkuma – właściwości lecznicze

Od wieków znane są również właściwości lecznicze kurkumy. Proszek uzyskany ze startego kłącza ostryżu potrafi zwalczyć wiele dolegliwości, a także ma działanie profilaktyczne. Wszystko za sprawą zawartego w przyprawie barwnika – kurkuminy. Przede wszystkim związek ten zdradza działanie przeciwzapalne i skutecznie eliminuje różne bakterie i wirusy. Co ważne, w przeciwieństwie do leków, nie powoduje ona pojawienie się rozmaitych skutków ubocznych. Oprócz tego kurkuma działa przeciwutleniaczowo, poprawia funkcjonowanie oraz pracę naszego mózgu (m.in. chroni przed chorobą Alzheimera), obniża poziom cholesterolu, zapobiega powstawaniu nowotworów, a także przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma ma również dobry wpływ na układ trawienny człowieka – przyprawa wspomaga produkcję żółci oraz soków żołądkowych, reguluje pracę jelit, a także niweluje uczucie pełności. Według niektórych badań zawarta w kłączu ostryżu kurkumina posiada właściwości zapobiegające wystąpieniu depresji oraz skutecznie odmładza skórę. Istnieją również przesłanki świadczące o tym, że kurkuma może uchronić nas przed zawałem serca i różnymi dolegliwościami reumatycznymi. W lecznictwie ludowym kurkumina bywa wykorzystywana także w przypadku chorób nerek.

Jak wybrać krem do twarzy?

0

Istnieją setki, jeśli nie tysiące rodzajów kremów do twarzy, prawie każda firma kosmetyczna wymyśla własne. Oznacza to, że w każdym kraju mamy do wyboru kilkaset możliwości, ale wybór ten można zawęzić już na starcie, stawiając na całkowicie naturalne kremy do twarzy. Wyprodukowane są z dodatkowymi niezbędnymi komponentami, dzięki którym twarz będzie promienna i odpowiednio odżywiona. Jednak każda z nas ma inną cerę, a ta – inne potrzeby.

Skóra wrażliwa – jak dbać o jej codzienną pielęgnację

0

Wybór odpowiednich kosmetyków do pielęgnacji skóry to indywidualna kwestia każdej kobiety. Sucha, tłusta czy mieszana to tylko podstawowe rozróżnienie typów cery. Skóra wrażliwa, niezależnie od wieku i preferencji, wymaga z naszej strony szczególnej troski.

Osoby z cerą wrażliwą nie mają zazwyczaj wątpliwości co do tego, że ich codzienna pielęgnacja powinna uwzględniać kosmetyki dostosowane do specjalnych potrzeb – niepodrażniające skóry i łagodzące objawy działania czynników zewnętrznych. Wszelkie zmiany atmosferyczne, jak i stosowanie nieodpowiednich preparatów, skutkuje natychmiastową reakcją – zaczerwienieniem i podrażnieniami. Mogą pojawić się także uczucie swędzenia i pieczenia, którym towarzyszy niekiedy napięcie skóry.

Jak sobie z nimi radzić? W zależności od stopnia wpływu określonych czynników, możemy wybrać różne metody. Jednak w każdym wypadku nadwrażliwość wymaga z naszej strony przede wszystkim delikatności. Już na początku warto zrezygnować z tradycyjnego peelingu ziarnistego i zastąpić go np. peelingiem enzymatycznym, który nie posiada drobinek wcieranych w skórę. Jeżeli o występowanie objawów podejrzewamy czynniki naczyniowe, czyli kruchość ścian naszych naczyń krwionośnych, powinnyśmy zaprzestać spożywania zbyt mocno przyprawionych potraw oraz alkoholu. Czynniki zewnętrzne, czyli przede wszystkim ekstremalne warunki atmosferyczne i kontakt z substancjami wywołującymi podrażnienie, wymagają od nas zadbania o barierę ochronną, jaką mogą stanowić odpowiednio dobrane składniki.

Każdy typ skóry wymaga odpowiednich działań pielęgnacyjnych, ale ich podstawę zawsze stanowi higiena. Oczyszczanie przy pomocy produktów przeznaczonych do cery wrażliwej, takich jak tonik i żel do twarzy nie tylko odświeży skórę, ale także przygotuje ją do nałożenia kremu. Wybierając hipoalergiczne kosmetyki nawilżające do skóry wrażliwej, warto zwrócić szczególną uwagę na sprawdzone marki, takie jak np. La Roche, Iwostin czy Emolium. Poza pielęgnacją, każda kobieta powinna zadbać o odpowiedni makijaż – także kosmetyki kolorowe mogą być przystosowane do stosowania przez osoby o cerze wrażliwej. Wybór specjalistycznych marek i uważne czytanie etykiet pod kątem składników wywołujących reakcje alergiczne pozwalają cieszyć się pięknem bez narażania skóry na podrażnienia.

Jak podkręcić metabolizm?

0
metabolizm

PODKRĘCANIE METABOLIZMU?

Jak podkręcić metabolizm? Umówmy się: cudów nie ma. Nie jesteśmy w stanie z dnia na dzień schudnąć dziesięciu kilogramów ani w ciągu nocy pozbyć się tkanki tłuszczowej. Nasz organizm jest w stanie tracić zbędne kilogramy w określonym tempie. Ale nie jest też tak źle – jesteśmy w stanie zrobić naprawdę dużo, żeby proces odchudzania był bardziej efektywny i skuteczny. Jak?

JAK PODKRĘCIĆ METABOLIZM?

  1. Wprowadź treningi ze zmienną intensywnością.

Jednym z lepszych i skuteczniejszych sposobów na podkręcenie metabolizmu jest wprowadzenie treningu ze zmienną intensywnością. I wcale nie muszą to być interwały czy tabata! Doskonale zdaję sobie sprawę, że jest wiele osób, które dopiero zaczynają, mają gorszą kondycję lub większy bagaż kilogramów do stracenia – i w takim wypadku dużo lepszy będzie po prostu luźny trening, w którym bez szczególnych zasad zmieniamy tempo – np. pierwsze ćwiczenie wykonujemy ze średnią intensywnością, potem kolejne na maksa, a następne – luźno, żeby odpocząć przed kolejnym wysiłkiem. Taki trening może być wykonany np. w formie marszobiegów, gdzie w okresie biegu robimy to szybko i intensywnie, a w okresie marszu odpoczywamy.

jak przyśpieszyć metabolizm - co warto wiedziec

  1. Zacznij dbać o sen.

Badania są niezaprzeczalne – mamy wybitne dowody na to, że sen ma wpływ na naszą figurę. Niedobór snu obniża przemianę materii, ale też może powodować, że pochłaniamy więcej jedzenia, bo mamy większy apetyt – a w efekcie tyjemy. Dodatkowo brak snu to brak regeneracji – a więc brak efektów treningowych, bo bez odpowiedniego odpoczynku nasz trening jest mało co wart. Warto o tym pamiętać i czasami odpuścić ćwiczenia, a zamiast tego iść wcześniej spać. Lepiej zrobić 4 treningi tygodniowo i się wyspać (ok. 7 godzin), niż trenować codziennie i spać po 4 godziny. To wcale nie przyniesie lepszych efektów, a na dłuższą metę jest niezdrowe i może spowodować problemy. Na pytanie jak podkręcić metabolizm odpowiedź jest więc prosta: spać dobrze!

  1. Pij więcej wody.

Picie odpowiedniej ilości wody nie tylko jest po prostu zdrowe, ale wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo, jeśli mamy skłonność do puchnięcia i zatrzymywania wody, wprowadzenie regularnego picia powinno pomóc w pozbyciu się tego problemu. Wiele osób bagatelizuje tą zasadę, bo uważa, że nie czuje pragnienia albo że nie potrzebuje i nie będzie w siebie wmuszać. To nieprawda. Picie wody to zwykły nawyk: można się tego nauczyć, a korzyści jest naprawdę wiele. Każdy z nas potrzebuje indywidualnej ilości wody, ale takie minimum to około 1,5 l dziennie.

  1. Zmieniaj treningi!

Co 2 miesiące zmieniajmy nasze treningi. Dodawajmy nowe elementy, wybierajmy coś nowego, próbujmy innych dyscyplin, bawmy się przerwami i intensywnością. Dzięki temu ciągle dajemy ciału bodziec do rozwoju i tak podkręcamy metabolizm. Ten sam trening, powtarzany przez wiele miesięcy bez zmian w końcu staje się mniej efektywny. Dla naszego ciała nie jest już takim wyzwaniem – spalamy przy nim mniej kalorii, nie budujemy też dalej kondycji, ale tylko utrzymujemy efekty, które już wypracowaliśmy.  Przez to, że ciało staje się przyzwyczajone do tego wysiłku, wydatkuje na niego mniej energii.

Białaczka – czym jest i jakie ma objawy

0
białaczka

Pod nazwą białaczki kryje się typ nowotworu, który obejmuje komórki krwi. Swój początek na w szpiku kostnym, miękkiej tkance, która umieszczona jest w środku części kości, gdzie są wytwarzane komórki krwi. Białe krwinki wspierają organizm w grze z chorobą. Czerwone krwi transportują tlen po wszelkich elementach ciała, a płytki krwi ułatwiają jej krzepnięcie. Gdy pojawia się białaczka, szpik kostny zaczyna wytwarzać za wielką liczba nieodpowiednio skonstruowanych białych krwinek. Nie odbierają one dobrze, wzrastają szybciej aniżeli normalne komórki oraz nie hamują wzrostu, gdy należy. Dochodzi chociażby do tego, iż komórki białaczkowe zaczynają zwalczać te zdrowe. Wskutek takiego działania, potrafią nastąpić ogromne choroby, w tym np. anemia i choroby. Komórki białaczkowe potrafią rozsiewać się po całym ciele, powodując przy tym boleści oraz obrzęki.

Leczenie białaczki

Nie jest jednego rozwiązania, które pozwoli walczyć z białaczką. Leczenie tak naprawdę uzależnione jest kilkoma elementami oraz zakwalifikować do nich można wiek, ogólną kondycje chorego, typ białaczki i tego, lub dotarło do przerzutów. Przede wszystkim wymaga dużej opieki medycznej oraz nadzoru zespołu specjalistów. Celem leczenia jest zahamowanie wzrostu patologicznych komórek i jego efektów. Pacjentowi poleca się szereg leków farmakologicznych, które nie potrafią odbić się niekorzystnie na rzecz różnych organów wewnętrznych. W trakcie kuracji u pacjenta może nastąpić spadek odporności, przez co będzie bardzo wrażliwy na powikłania.

jakie są objawy białaczki i czym jest
Do niejednokrotnie stosowanych metod leczenia zaburzenia kwalifikuje się:
•Chemioterapia – w tej metodzie składa się choremu niezwykle mocnych leków chemicznych, których celem jest zabicie komórek białaczkowych.
•Kuracja biologiczna – celem kuracji jest podbudować system immunologiczny przez naukę organizmu rozpoznawania komórek białaczkowych od innych, a potem zwalczania tylko tychże złych.
•Radioterapia – w radioterapii stosuje się promieniowanie o dużej energii. Nakierowuje się je dobrze na określone cele w systemie po to, żeby uszkodzić komórki białaczkowe.
•Przeszczep szpiku kostnego – polega na zastąpieniu schorowanego szpiku kostnego zdrowymi komórkami.

Zapobieganie białaczce

Przed niektórymi typami białaczki można efektywnie się chronić. Przede wszystkim należy unikać za wielkich ilości promieniowania. Co więcej, warto unikać kontaktu z chemikaliami, w szczególności z benzenem. Potrzebne będzie też rzucenie palenie i zrezygnowanie z używania wszystkiego rodzaju wyrobów tytoniowych. By efektywnie zapobiegać białaczce, warto również zmienić własne zwyczaje, w szczególności jeśli stronimy od prawidłowego życia oraz aktywności. Pamiętajmy, iż prawidłowe żywienie jest środkiem do odpowiedniego zdrowia oraz umożliwia zabezpieczyć się przez wieloma schorzeniami. Co więcej, winni zadbać również o to, żeby być oraz iść w dobrym środowisku, z dala od szkodliwych substancji oraz zanieczyszczeń.

Perfekcyjna plażowiczka, czyli w co się ubrać na plażę?

0

Szum fal, gorący piasek i bajeczne promienie słoneczne… Upragniony odpoczynek zbliża się wielkimi krokami, dlatego to już ostatni dzwonek na skompletowanie wakacyjnej garderoby. Strój kąpielowy jest? Jest… ale co dalej? Sukienka czy szorty? Na jaki T-shirt się zdecydować? Które motywy są teraz w ogóle modne?

Ekożywność w cenie

0
ekożywność

Czy wiesz, co to jest ekożywność? No pewnie, kto by nie wiedział, to nawet przecież sama nazwa wskazuje. Ekożywność jest to żywność, która powstaje z upraw ekologicznych, bez udziału pestycydów, tak bardzo szkodliwych dla ludzi. Do nawożenia takiej żywności używany jest kompost a gdy brak jest kompostu naturalne nawozy. Żywność, która powstaje, nie jest modyfikowana genetycznie i nie zawiera GMO. Ta troska o środowisko naturalne sprawiła, że ekożywność stała się tak modna w XXI wieku. Nie ma się więc czemu dziwić- wszędzie żywność niewiadomego pochodzenia.

Ekożywność – co to?

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem odpadów oraz ingerencją człowieka. Monitorowanie każdego etapu przez rolnika oraz postępowanie zgodnie z prawami przyrody przyczynia się do powstania żywności, która w żadnym stopniu nie jest przetworzona ani modyfikowana genetycznie. Nic więc dziwnego, że XXI wiek stał się niejako modą na ekożywność.

żywność ekologiczna zyskuje na modzie

Zalety żywności ekologicznej

Bez wątpienia taki sposób żywienia ma więcej zalet niż wad.

Zaletą ekożywności jest z pewnością jej naturalność oraz wysoka jakość. Kontrolerzy, którzy zajmują się klasyfikowaniem produkcji ekologicznej zwracają szczególną uwagę na każdy proces powstawania, dlatego ubiegając się o certyfikat poświadczający pochodzenie produktu, producenci muszą spełnić szereg założeń umożliwiających wkroczenie w świat  zdrowej żywności oraz poddawać się corocznej kontroli. Jednym z głównych przepisów, który stanowi jednocześnie ogromną zaletę jest odchodzenie od wszelkich sztucznych dodatków, hormonów wzrostu i antybiotyków , które sprawiają, że dany produkt mimo swojej atrakcyjności zawiera wiele szkodliwych składników. W tym przypadku możemy być pewni, że dodatków takich nie będzie. Ponadto nie ma tu miejsca na konserwanty , barwniki, przeciwutleniacze i stabilizatory, które niestety znajdują się w coraz większej liczbie produktów dostępnych w sklepach. Co więcej, kupując produkty ekologiczne , odciążamy środowisko naturalne, dzięki czemu chronimy organizmy żywe i dbamy o ekosystem. Wśród zalet ekożywności nie może również zabraknąć walorów zdrowotnych, które w dużej mierze docenią osoby borykające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi . Ponadto ekologiczne produkty bogate są w dużą ilość witamin oraz składników odżywczych, dlatego zapewniają zdrowie i dobre samopoczucie.

Wady żywności ekologicznej:

  • cena – tak, te produkty z racji swojego naturalnego pochodzenia nie należą do najtańszych. Chociaż czasami lepiej zapłacić więcej i mieć świadomość, że na stole znajduje się w 100% naturalny produkt,
  • doznania organoleptyczne – dla osób, którym nie zależy na własnym zdrowiu i nie jest smakoszem takiego pożywienia, jedzenie może wydawać się nieestetyczne. Nie oszukujmy się – taka żywność pozbawiona jest takich doznań, jakie posiada żywność nieekologiczna,
  • są trudno dostępne – do niedawna żywność tą można było spotkać na wiejskich obszarach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Na całe szczęście dziś, w supermarketach można znaleźć specjalne działy, w których takie produkty są sprzedawane.

Wzrost cen wiąże się z tym, że gospodarstwa ekologiczne potrzebują stałej obecności człowieka. Rolnicy nie mogą używać nawozów sztucznych, potrzebują zatem większej ilości pracowników a zwierzęta droższej paszy.

Pielęgnacja skóry wrażliwej dermokosmetykami

0

Pielęgnowanie skóry wrażliwej powinno przede wszystkim obejmować nawilżanie oraz dbałość o to, aby nie podrażniać delikatnej cery. Doskonale nadają się do tego dermokosmetyki, które są hipoalergiczne, nie zawierają konserwantów oraz substancji zapachowych. Skóra wrażliwa to bardzo często cera atopowa lub alergiczna, więc najlepiej dobierać produkty pielęgnacyjne do jej konkretnych potrzeb.

Popularne zabiegi medycyny estetycznej

0

Zabiegi medycyny estetycznej zyskują coraz większą popularność. Są bezpieczniejszą i mniej inwazyjną alternatywą dla chirurgii plastycznej, która mocno ingeruje w ciało. Wykorzystanie w medycynie estetycznej nowoczesnych technologii pozwala zwiększyć skuteczność przeprowadzanych zabiegów. Sprawia także, że zabiegi, takie jak laser CO2 czy eksfoliacja kwasami, są bezpieczniejsze.