ciasto z mąki ryżowej

Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z najważniejszych elementów, o które należy się zatroszczyć aby móc cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką. Ciasto z mąki ryżowej? To tylko jedna z wielu propozycji. Dziś na rynku znajduje się godna podziwu oferta żywności, która posiada wysoką jakość, obfituje w wiele cennych witamin i związków odżywczych, a także stanowi bazę do prowadzenia kulinarnych eksperymentów. Przy jej pomocy z powodzeniem można przyrządzić wyśmienite i znacznie bardziej wartościowe zamienniki dobrze znanych wszystkim potraw.

Zdrowy deser? To możliwe!

Niezwykle popularnym zwyczajem jest sięganie po podwieczorek składający się z filiżanki kawy i kromki pysznego ciasta. To znakomity dodatek zarówno do spotkań towarzyskich, jak i do samotnego relaksu, na przykład przy interesującej książce. Niestety, dostępne w większości cukierni wypieki wzbogacone są sporymi ilościami cukru i sztucznych barwników. Powstają również na bazie mąki pszennej, która jest kaloryczna i uboga w wartości odżywcze. Nie ma potrzeby rezygnować z przyjemności, jaką jest zjedzenie deseru. Wystarczy zamienić zwyczajne słodkości na ciasto z mąki ryżowej.

Mąka pozbawiona glutenu

Mąka ryżowa to produkt, którym powinny zainteresować się zwłaszcza osoby, które wykluczyły ze swojej diety gluten. Powstaje w wyniku zmielenia ziaren białego lub brązowego ryżu. Posiada delikatny smak i służy jako podstawa do przyrządzania makaronu i pieczywa ryżowego, a także różnych deserów. Popularna zwłaszcza w kuchni azjatyckiej, podbija również rynek europejski. Jest ogólnodostępna, dlatego jeśli pojawi się ochota na ciasto z mąki ryżowej, wystarczy wybrać się do sklepu po niezbędne produkty, znaleźć odpowiedni przepis i przystąpić do działania.

Szybko i smacznie – ciasto z potencjałem

Czy przyrządzenie ciasta z mąki ryżowej jest trudne? Nie! Podstawową kwestią, o której należy pamiętać jest to, że mąka nie posiada glutenu. Co za tym idzie, nie jest tak klejąca jak chociażby jej pszenny odpowiednik. Ten problem można jednak skutecznie rozwiązać poprzez dodanie do niej innej mąki, większej ilości jajek, banana lub oleju. Dzięki temu konsystencja będzie właściwa, a ciasto nie stanie się przesadnie kruche. Jedną z największych zalet widocznych w cieście z mąki ryżowej jest dowolność w wzbogacaniu go wybranymi przez siebie dodatkami. Wspaniale będzie komponowało się z przeróżnymi owocami i dżemami, czekoladą czy bakaliami. Metodą kolejnych prób każdy jest w stanie stworzyć przepis najlepiej dopasowany do swoich kubków smakowych i preferencji kalorycznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here