piątek, marzec 29, 2024

Próchnica – jak powstaje i jak ją leczyć? 

0
próchnica

Próchnica to bakteryjna choroba tkanki zrębowej, w przebiegu której dochodzi do demineralizacji zęba. Co więcej dochodzi też do ubytku tkanki. Bakterie, które odpowiedzialne są za rozwój próchnicy to przede wszystkim streptococcus mutans oraz streptococcus salivarius. Czynniki, które sprzyjają próchnicy to wysokie spożycie cukrów, a także osobnicza podatność zębów na to schorzenie. 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/prochnica-jak-powstaje-jak-ja-leczyc/ 

Spódnica – skąd się bierze? 

Do rozwoju próchnicy przyczynia się głównie spożywanie cukrów. Dostarczane są one wraz z dietą oraz rozkładany przez bakterie zasiadające w naszej jamie ustnej. W tym procesie powstają kwasy organiczne. W efekcie dochodzi do obciążenia pH jamy ustnej oraz zachodzi proces demineralizacji szkliwa, czyli inaczej mówiąc jego osłabienia. Na powierzchni szkliwa pojawia się wtedy biała plamka. Dalsze działanie kwasów na szkliwo prowadzi do niszczenia się tkanki zęba oraz namnażania się w tym efekcie bakterii. W taki sposób dochodzi do powstania próchnicy. 

Próchnica wtórna – czym jest? 

Próchnica wtórna to jedna z najczęstszych przyczyn wymiany wypełnienia zęba. Jej najważniejsze czynniki, które prowadzą do rozwoju próchnicy to niewystarczające staranne leczenie zachowawcze lub wykorzystanie materiałów gorszej jakości do leczenia.

Do próchnicy wtórnej może też dojść w konsekwencji nie dokładnego oczyszczania zmian próchnicowych, niewystarczające izolacji pola zabiegowego przed dostępem śliny oraz nieszczelność wypełnienia. Co więcej podczas opracowania głębokiego ubytku próchnicowego należy dokładnie uważać, aby nie przenieść próchnicy na wiertło do komory zęba. 

Próchnica – zęby stałe i mleczne 

Pojawienie się zmian próchniczy zębów wymaga wizyty u dentysty oraz przeprowadzenia leczenia zachowawczego w przypadku zębów stałych jak i mlecznych. Leczenie polega na usunięciu zmian próchnicznych oraz założeniu odpowiedniego wypełnienia. Procedura ta nie różni się przebiegiem, ponieważ borowanie, oczyszczanie zęba i zakładanie wypełniania przeprowadzone jest standardowy sposób. 

Różnicami, które występują są zastosowania mniejszych wierteł lub innych narzędzi stomatologicznych. Co więcej u dzieci wypełnianie ubytków może różnić się w zależności od wybranego koloru. W przypadku dzieci podczas zabiegu może być też konieczne zastosowanie znieczulenia miejscowego. 

Zobacz też: http://www.gdzieciaki.pl/zeby-mleczne-jakie-sa-przyczyny-prochnicy-u-najmlodszych/

Dlaczego w odchudzaniu jest nam potrzebny tłuszcz?

0
Tkanka tłuszczowa jest nam do życia niezbędna, to jej nadmiar szkodzi
fot. Pixabay.com

Tkanka tłuszczowa to określenie, które wielu z nas kojarzy się jednoznacznie – nadwaga, otyłość, problemy ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Tymczasem pewna ilość tkanki tłuszczowej jest nam do życia niezbędnie potrzebna. Dlatego też nadmierne pozbywanie się jej w procesie odchudzania może prowadzić do zaburzenia metabolizmu i problemów zdrowotnych. 

Przeczytaj też: http://www.and1.pl/jak-schudnac-czy-tluszcz-jest-potrzebny/

Czym jest tłuszcz zasadniczy i zapasowy?

Z tłuszczu zasadniczego składają się między innymi błona komórkowa i osłony włókien nerwowych. Ponadto tłuszcz zasadniczy znajduje się również w mózgu, szpiku kostnym oraz dookoła poszczególnych narządów wewnętrznych. Jego podstawowym zadaniem jest ich ochrona i izolacja. Ponadto reguluje również gospodarkę hormonalną organizmu. U kobiet jego niedobór może być m.in. odpowiedzialny za zaburzenia miesiączkowania. Na tłuszcz zasadniczy składa się około 3 procent masy ciała u mężczyzn oraz 6-9 procent masy ciała u kobiet (dodatkowa tkanka tłuszczowa w obrębie piersi i bioder).

Tłuszcz zapasowy natomiast to ten rodzaj tłuszczu, który mamy pod skórą. Jest on nam niezbędny do tego, aby magazynować tam energię, z której będziemy korzystać przez całą dobę i to nie tylko podczas poruszania się, czy wysiłku fizycznego, ale także podczas snu.

Body Mass Index w odchudzaniu

Oczywiście, tłuszcz zapasowy i zasadniczy znajduje się w organizmie osoby o prawidłowej wadze oraz u tych osób, które zmagają się z otyłością i nadwagą. Jak więc obliczyć, czy nasza waga nie przekroczyła jeszcze dopuszczalnych norm, a tłuszczu nie mamy już w nadmiarze?

Sięgniemy oczywiście po BMI, czyli wskaźnik masy ciała. Jeśli wagę podzielimy przez wzrost do kwadratu, otrzymamy konkretną liczbę. Jeśli jest ona mniejsza niż 18,5 mówimy o niedowadze. Jeśli mieści się w przedziale 18,5-24,9 nasza waga jest idealna względem naszego wzrostu. Natomiast jeśli BMI przekracza 25 mówimy już o nadwadze. Otyłość natomiast dotyczy osób, których BMI jest większe lub równa się 40.

Im wyższe BMI, tym większe zagrożenie. Wówczas stajemy się podatni na choroby takie jak cukrzyca, choroby układu krążenia, miażdżyca, choroby serca. Tak więc to nie sama tkanka tłuszczowa szkodzi. Szkodzi nam jej nadmiar i niekontrolowane przybieranie na wadze.

Zobacz też: http://www.wystarczytakniewiele.pl/jak-odchudzac-sie-z-rozsadkiem/

Czym są wymienniki węglowodanowe i kiedy je stosować?

0
Osoba z cukrzycą musi umieć obliczać wymienniki węglowodanowe
fot. Pixabay.com

Wymienniki węglowodanowe to produkty, które mają pacjentom z cukrzycą służyć tym, aby łatwiej było im przestrzegać dietetycznych zaleceń oraz urozmaicać swój jadłospis. Na ich potrzeby powstała specjalna tabela, w której mogą porównywać zawartość węglowodanów między konkretnymi produktami.

Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/wymienniki-weglowodanowe/

Wymienniki węglowodanowe – po co je sprawdzać?

Osoby, które zmagają się z cukrzycą, muszą bardzo dokładnie przestrzegać diety oraz dbać o to, aby podaż węglowodanów w produktach pokarmowych była dostosowana do wymagań ich organizmu. Pacjenci diabetologiczni, którzy przyjmują insulinę, obliczają ilość węglowodanów w jadłospisie również po to, aby przyjąć jej odpowiednią dawkę. Glikemia po posiłkach musi mieścić się w normie. Dlatego też diabetycy najpierw planują jadłospis, a później dostosowują do niego dawkę insuliny. Obiad, który zjedzą jednego dnia, może być bogatszy w węglowodany i z tego powodu będą potrzebować więcej insuliny. Kolejnego dnia może być już odwrotnie. Tak jest więc w przypadku osób z cukrzycą typu 2.

Diabetycy, chorujący na cukrzycę typu 2, na stałe przyjmują konkretne dawki leków. Tu więc dieta musi być do nich dostosowana, a nie odwrotnie. W związku z tym, że dawki leków są stałe, stałe muszą być też wartości węglowodanów dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem. Wówczas pacjenci pilnują tego, jaką ilość węglowodanów przyjmują podczas posiłków, nie przekraczają stałych wartości i dobierają tak produkty, aby nie przekroczyć swojego limitu.

Jak samodzielnie obliczać wymienniki węglowodanowe?

Aby właściwie komponować posiłki, dbać o odpowiednią podaż węglowodanów, przyjmowanie dopasowanej do ich poziomu dawkę insuliny osoba z cukrzycą powinna nauczyć się tego, jak stosować wymienniki węglowodanowe. Może korzystać ze specjalnie przygotowanej do tego tabeli. Może również obliczać je samodzielnie. Jak to zrobić? Przeanalizujmy poniższy przykład.

W 100 gramach banana znajduje się 23,5 g węglowodanów i 1,7 g błonnika. Jeden banan waży około 200 g. W jednym bananie mieści się więc 47 g węglowodanów i 3,4 g błonnika. Na podstawie tych wartości obliczamy ilość węglowodanów przyswajalnych. Od ilości węglowodanów odejmujemy błonnik – w przypadku banana będzie to więc 43,6 g. Wymiennik węglowodanowy to ilość produktu, która będzie zawierała 10 g przyswajalnych węglowodanów. Na podstawie tej definicji dzielimy więc 43,6 g przez 10. To nam daje w przybliżeniu 4,4 wymienników węglowodanowych.

Zobacz też: http://www.wystarczytakniewiele.pl/jakie-sa-przyczyny-cukrzycy-ciazowej/

Zyskaj zdrowie i energię ze świeżymi sokami

0
wyciskarka do warzyw i owoców

W obecnym czasie niezwykle ważne jest dbanie o zdrowie i odporność organizmu. Sezon jesienno-zimowy obciąża organizm. W tym czasie dni są zachmurzone i krótkie, przez co spada energia i chęć do życia. Niezwykle ważne jest, aby w tym czasie utrzymywać organizm w dobrej kondycji, dzięki odpowiedniej dawce witamin i minerałów. Odporność świetnie wspierają świeże soki, które uzyskamy dzięki urządzeniu, jakim jest wyciskarka do warzyw i owoców.

Wyciskarka do warzyw i owoców – dlaczego warto ją mieć?

Codzienna dieta powinna być na bieżąco wspierana wartościowymi składnikami. Jednym z nich są soki, które zawierają mało kalorii, a w zamian są prawdziwymi bombami multiwitaminowym. W ich szybkim przygotowaniu pomoże wyciskarka do warzyw i owoców. Dzięki niej bardzo łatwo stworzyć ulubione napoje z wybranych przez siebie produktów. Szczególnie polecane są wyciskarki wolnoobrotowe, które zachowują świeżość warzyw i owoców oraz ich wartości odżywcze. Wykonanie soku jest niezwykle łatwe-nie trzeba obierać ani drylować produktów, wystarczy je tylko umyć, a zresztą poradzi sobie urządzenie. Regularne spożywanie świeżo wyciskanych soków pozwala uniknąć suplementacji sztucznymi środkami. Co więcej, soki odciążają układ trawienny oraz dodają energii w ciągu dnia.

Wartościowe soki na wzmocnienie odporności

Wyciskarka do warzyw i owoców to niezwykle uniwersalne urządzenie. Dzięki niej w ciągu kilku minut uzyskamy napoje, które dostępne są jedynie w sklepach i to o dużo niższej zawartości witamin. Decydując się na jej zakup jednego możesz być pewien-na zawsze zrezygnujesz ze spożywania sklepowych soków, a te wykonane w domu będą dużo wyższej jakości. Najlepsze soki, jakie można przygotować w wyciskarce do warzyw i owoców to:

  1. Sok cytrusowo-warzywny-sok należy wycisnąć z 2 jabłek, 1 pomarańczy, świeżych liści szpinaku, jednej limonki i imbiru. Do tak przygotowanego napoju należy dodać łyżeczkę spiruliny. Całość stanowi bogactwo blonnika, flawonoidów oraz witamin A, E i C.
  2. Czerwony sok z malin i buraków-niezbędnymi składnikami są maliny, burak, cytryna i imbir. Dla przełamania smaku można dodać odrobinę mięty. Z wszystkich wymienionych składników należy wykonać sok, a następnie osłodzić go kilkoma łyżeczkami miodu. Kompozycja świetnie wpływa na układ odpornościowy i pracę układu krwionośnego.
  3. Sok jabłkowy z dodatkami-wycisnąć sok z jabłek i świeżej żurawiny. Na koniec dodać odrobinę miodu. Smak jabłek i żurawiny świetnie się komponuje. Co więcej, owoce żurawiny uważane są za najzdrowsze na świecie.

Życie bez chemii

0
kosmetyki bez chemii

Liczne badania udowodniły, że chemiczne dodatki do kosmetyków mogą wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego warto wybierać kosmetyki bez chemii? Jakie chemiczne składniki występują najczęściej i czym można je zastąpić? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Nie tylko ekologiczna żywność

Osoby przywiązuję wagę do zdrowej diety doskonale zdają sobie sprawę, że lepiej unikać produktów nafaszerowanych chemicznymi dodatkami. Jednak ze świadomość społeczną w kwestii chemii w kosmetykach bywa gorzej. Niewielu z nas, nakładając na włosy pieniący się szampon czy wcierając w skórę balsam o egzotycznym zapachu zastanawia się nad składem tych kosmetyków. A zdecydowanie warto to robić. Substancje zawarte w kosmetykach wnikają bowiem do naszego organizmu (np. przez naskórek czy mieszki włosowe) i mogą powodować podrażnienia, ale i poważniej zagrażać zdrowiu. Zwłaszcza przy częstym stosowaniu takich kosmetyków. Na szczęście dziś kosmetyki bez chemii są dostępne na wyciągnięcie ręki i jest z czego wybierać. Które substancje zawarte w kosmetykach mogą potencjalnie zagrażać zdrowiu i co proponuje rynek kosmetyków naturalnych?

Co siedzi w środku

W kosmetykach znajdziemy między innymi środki konserwujące, na przykład formaldehyd, który może uczulać, czy parabeny, które mogą zaburzać gospodarkę hormonalną. Innymi składnikami chemicznymi, które można znaleźć w kosmetykach są substancje ropopochodne, na przykład parafina czy silikon. Częstym składnikiem antyperspirantów jest z kolei aluminium, które może mieć niekorzystne działanie na organizm. Za pienienie się kosmetyków odpowiada z kolei inna chemiczna substancja – Laurylosiarczan sodu (SLS, sodium lauryl sulfate). Poza tworzeniem atrakcyjnej piany może on powodować podrażnienia skóry. Występuje w wielu produktach, wszędzie tam, gdzie pienienie się jest mile widziane: od szamponów i płyny do kąpieli po pasty do zębów. Aby uniknąć potencjalnej szkodliwości chemicznych składników, warto postawić na kosmetyki bez chemii.

Naturalne substytuty

Alternatywę dla popularnych kosmetyków z chemicznymi dodatkami zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych stanowią kosmetyki ekologiczne. Wśród nich znajdziemy na rynku wiele produktów całkowicie wolnych od chemikaliów. W kosmetykach naturalnych do ich konserwacji używa się przede wszystkim ekstraktów (np. z rozmarynu czy grejpfruta), olejków eterycznych (np. lawendowy, drzewa herbacianego)i witamin E i C, a także występujących naturalnie w przyrodzie kwasów, np. cytrynowego czy salicylowego. Kosmetyki bez chemii warto kupować zwłaszcza w sklepach internetowych z bogatą ofertą, gdzie w wygodny sposób dokonamy odpowiedniego wyboru. A naprawdę jest w czym wybierać: od naturalnych past do zębów po balsamy i kremy.

Poznaj właściwości witaminy C i zacznij z nich korzystać

0
Witaminę C znajdziemy w wielu warzywach
fot. Pixabay.com

O jej wpływie na odporność organizmu chyba nikogo nie trzeba przekonywać. W okresie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po suplementy uzupełniające jej niedobory. Witaminy C warto też szukać w pożywieniu. Jakie są jej najważniejsze właściwości i co jeszcze wspiera witamina C? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/wlasciwosci-witaminy-c-poznaj-najwazniejsze/

Witamina C – czym właściwie jest?

Kwas askorbinowy, czyli właśnie witamina C, ma przede wszystkim silne działanie przeciwutleniające. Ten chemiczny związek organiczny jest zaliczany do grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. I co tu dużo mówić – do życia jest nam niezbędny. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C, musimy więc dostarczać mu ją wraz z pożywieniem. W witaminę C bogate są m.in.

  • natka pietruszki,
  • brokuły,
  • czerwona papryka,
  • kalafior,
  • brukselka.

Jakie są najważniejsze właściwości witaminy C?

Kwas askorbinowy przede wszystkim wspomaga odporność naszego organizmu. Warto pamiętać o tym szczególnie wtedy, gdy za oknem niskie temperatury, zimno i deszcz lub śnieg. Zamiast jednak łykać witaminę C w tabletkach, warto urozmaicić jadłospis o wymienione powyżej warzywa.

Ponadto witamina C służy nam również do tego, aby wspomagać wchłanianie żelaza. Niedobory tego ostatniego prowadzą do anemii, jednego z najczęściej występujących zaburzeń krwi.

Witamina C wspomaga również proces spalania tkanki tłuszczowej, jeśli więc planujecie odchudzanie, nie zapomnijcie uwzględnić tego w swojej diecie. Warto w tym czasie sięgać po składniki pokarmowe, które zawierają dużo kwasu askorbinowego.

Witamina C odpowiada również za prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego, poprawia krążenie, obniża poziom glukozy we krwi, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, dba o układ kostno-stawowy. Jej rola w organizmie jest tak duża, że nie można bagatelizować znaczenia jej prawidłowego poziomu.

Poza tym witamina C działa silnie przeciwutleniająco i ma tym samym wpływ na opóźnienie procesu starzenia komórek skóry. Bierze udział w syntezie zawartego w skórze kolagenu, dzięki czemu powstrzymuje powstawanie zmarszczek. W kwestiach urody pomoże też w usuwaniu przebarwień ze skóry, a także gwarantuje skuteczną walkę z trądzikiem.

Zobacz też: http://www.wystarczytakniewiele.pl/5-najwazniejszych-wlasciwosci-herbaty-z-dzikiej-rozy/

Tani i szybki obiad? Poznaj kilka pomysłów na jego przygotowanie!

0
Tani i szybki obiad

Smaczny obiad nie zawsze musi być czasochłonny i złożony. Czasem z tego, co mamy w lodówce, możemy przygotować pyszne i spektakularne dania. Często ich przygotowanie zajmuje mniej niż trzydzieści minut! Poznaj wskazówki, z pomocą których przygotujesz tanie obiady – i to w zaledwie kilka chwil!

Produkty przyspieszające trawienie – co wybrać?

0
Produkty przyspieszające trawienie

Nowy rok to zazwyczaj czas, gdy sporządza się listę postanowień i celów do osiągnięcia przez następnych 12 miesięcy. Jednym z najpopularniejszych pozostaje zrzucenie zbędnych kilogramów.

Aby osiągnąć ten cel, trzeba zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Jedną z najważniejszych kwestii jest oczywiście stworzenie odpowiedniego jadłospisu. Wielką pomocą mogą okazać się produkty wspierające trawienie. Dlaczego warto po nie sięgać i które z nich sprawdzają się najlepiej? O tym napiszemy poniżej.

Zdrowe odżywianie – wpływ na organizm

Nie da się bezpiecznie gubić zbędnych kilogramów bez zadbania o odpowiednią dietę. Posiłki należy skomponować na bazie składników znajdujących się w aktualnej piramidzie żywieniowej.

Podstawą stają się zatem warzywa i owoce. Oprócz nich warto wybierać nabiał, pełnoziarniste pieczywo oraz chude mięso. Nie można też zapominać o zdrowych tłuszczach, na przykład oliwie z oliwek, pestkach lub orzechach.

Dlaczego to tak ważne? Prawidłowo zbalansowane posiłki to mniejsza ilość kalorii, przy równoczesnym dostarczaniu wszystkich potrzebnych składników.

Dodatkowo można wykorzystać produkty wspierające metabolizm. Dzięki nim usprawnia się proces trawienny. Teoretycznie enzymy w układzie pokarmowym są w stanie poradzić sobie z każdym daniem. Nie zawsze jednak działają z taką samą skutecznością. Niekiedy przydaje im się drobna pomoc z zewnątrz. Co warto jeść, by szybciej gubić kilogramy?

Owsianka – bogate źródło błonnika pokarmowego

Jednym z podstawowych sposobów na usprawnienie trawienia jest regularne spożywanie owsianki, przygotowanej z ekologicznych produktów, jak te dostępne na stronie: https://sklepagnex.pl.

Co sprawia, że owsianka jest tak wartościowa? Przede wszystkim jest to niezmiernie sycące danie, o niskiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo w płatkach owsianych znajdziemy wiele cennego błonnika pokarmowego, niezbędnego do regulacji pracy całego układu pokarmowego.

Siemię lniane – zastrzyk kwasów omega-3

Siemię lniane kojarzy się zazwyczaj z lekiem na żołądek lub przeziębienie. Ma ono działanie przeciwzapalne.

Oprócz tego stanowi niezmiernie cenne źródło wielu wartościowych substancji. Znajdziemy w nim nienasycone kwasy omega-3, błonnik pokarmowy oraz naturalne oleje, które skutecznie wspomagają trawienie oraz tworzą warstwę ochronną na ścianach przełyku, żołądka i jelit.

Mięta – aromat i wsparcie trawienia

Do poprawy trawienia przydają się aromatyczne napary z ziół. Często stosuje się choćby miętę. Ma charakterystyczny smak i może być z powodzeniem stosowana jako samodzielny produkt na herbatę ziołową lub dodatek do dań.

Nie zapominajmy jednak o tym, że oprócz pysznego smaku mięta powoduje również zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, co usprawnia proces trawienia, zwłaszcza po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach.

Ostropest plamisty – stymulacja układu pokarmowego

Coraz większą popularnością cieszy się mielony ostropest plamisty, który chętnie wykorzystuje przemysł farmakologiczny. Roślina ta wyróżnia się bowiem szeregiem właściwości prozdrowotnych.

W jej nasionach znajduje się sylimaryna, czyli składnik wspierający pracę wątroby i przyspieszający jej regenerację. Substancja ta, wspólnie ze związkami goryczkowymi, przyspiesza proces trawienia oraz reguluje pracę całego układu pokarmowego, co przekłada się na lepsze samopoczucie i poprawę ogólnej kondycji organizmu.

Nie tylko dieta – ruch to zdrowie

W naturze znajdziemy wiele substancji, które mogą być dla nas wsparciem w procesie gubienia zbędnych kilogramów. Wiele z nich wspomaga pracę układu pokarmowego, co przekłada się na przyspieszenie metabolizmu.

Pamiętajmy jednak, że sama dieta, nawet wzbogacona w suplementy na trawienie, to za mało. Należy ją uzupełnić o regularną aktywność fizyczną, która również wpływa korzystnie na skuteczne pozbywanie się nadwagi. Dzięki takiemu połączeniu uzyskuje się optymalne rezultaty i łatwiej osiąga zamierzone cele.

Gdzie udać się po zwichnięciu barku? Czy rehabilitacja jest ważna?

0
zwichnięcie barku

Upadki i uszkodzenia mechaniczne to najczęstsze powody problemów z barkiem. Gdy ulega ona zwichnięciu, choremu towarzyszy intensywny ból, zwłaszcza podczas poruszania się. Żeby go wyeliminować, często konieczna jest operacja. Ważne okażą się również czynności realizowane bezpośrednio po zabiegu.

Mowa tu oczywiście o rehabilitacji, która ma przywrócić sprawność barku i umożliwić nam normalne funkcjonowanie. Zarówno leczenie, jak i rehabilitację warto odbyć w renomowanej klinice, która cieszy się uznaniem wielu pacjentów.

Na czym polega zwichnięcie barku i jego leczenie?

Mowa jest o uszkodzeniu stawu barkowo-obojczykowym, a mówiąc dokładniej, więzadeł kruczo-obojczykowych. W efekcie tego, obojczyk w wyraźnie sposób odstaje od podstawy, powodując silny ból. Do tego typu zmian najczęściej dochodzi w wyniku upadku bądź mocnego uderzenia. Z tego też względu, zwichnięcia najczęściej zdarzają się wśród sportowców, jak również u osób pracujących fizycznie.

Warto w tym miejscu podkreślić, że leczenie zazwyczaj sprowadza się do zabiegu operacyjnego, który ma przywrócić naturalne ułożenie stawu. W szczególnie ciężkich przypadkach bezpośrednio po operacji konieczna jest rehabilitacja. Bez niej trudno myśleć o odzyskaniu pełnej sprawności. Zwłaszcza takiej, która pozwoliłaby wrócić do uprawianego sportu lub szczególnie ciężkiej pracy.

Jak można się domyślić, działania rehabilitacyjne trwają dość długo. Przeważnie realizowane są na podstawie wcześniej przyjętego planu, który powstaje po przeanalizowaniu rodzaju zmian, które pojawiły się po zwichnięciu. Oczywiście konieczna jest regularność. Bagatelizowanie problemu może znacząco utrudnić powrót do sprawności.

Wiele zależy również od tego, jacy dokładnie specjaliści się nami zajmują. Chcąc uzyskać dobre wyniki leczenia, warto decydować się na usługi cenionych centrów medycznych. Nie sposób w tym miejscu nie wspomnieć o klinikach prywatnych, zatrudniających często najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Do tego dochodzi nowoczesne wyposażenie, które także może mieć decydujący wpływ na efektywność całego procesu.

Biorąc to pod uwagę, dobrze jest przemyśleć, gdzie będzie prowadzona nasza rehabilitacja. Warszawa jest miastem, w którym działa mnóstwo klinik prywatnych, dlatego nie powinniśmy mieć żadnego problemu z wyborem. Zwłaszcza gdy zwrócimy uwagę nie tylko na ofertę i cennik, ale również na opinie publikowane przez innych pacjentów, którzy mieli już okazję skorzystać z usług konkretnych podmiotów.

Przyczyny i objawy migreny – jak ją załagodzić? 

0
migrena

Migrena to nic innego jak silny i bardzo charakterystyczny ból głowy. Wiele ludzi ją bagatelizuje, jednak jest to zaburzenie nerwowo – naczyniowe, któremu towarzyszy silny ból głowy, a także objawy współtowarzyszące. Migrena dotyczy częściej kobiet i może występować rodzinnie. Jakie są jej przyczyny? Jakie objawy towarzyszą migrenie? Jakie leki podawać, żeby ją załagodzić? Jesteście ciekawi? Przekonajmy się!

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/migrena-przyczyny-objawy-sposoby-lagodzenia-bolu/ 

Jakie są przyczyny migreny?

Bóle migrenowe mogą rozwinąć się w konsekwencji współdziałania czynników genetycznych lub środowiskowych. Przyczyną migreny mogą być przede wszystkim predyspozycje genetyczne lub przypadki rodzinnego występowania takiej choroby. Ponadto do pojawienia się bólu migrenowego może przyczynić się występowanie czynników, takich jak:

  • długie przerwy pomiędzy posiłkami
  • napoje alkoholowe
  • terapia hormonalna
  • odstawienie kofeiny
  • stres
  • za dużo lub za mało snu
  • miesiączka
  • zmęczenie
  • narażenie na jasne światło, głośny hałas, dym i silne zapachy
  • zmiana pogody
  • ostry uraz głowy
  • niektóre produkty spożywcze: czekolada, sery dojrzewające, przetwory mięsne, produkty fermentowane, aspartam, glutaminian sodu, cytrusy, orzechy

Jakie są objawy migreny?

W przypadku kiedy zaczyna nas boleć głowa, i może mówić o migrenie to mogą towarzyszyć nam dodatkowo objawy takie jak:

  • mroczki przed oczami
  • błyskające światła
  • zaburzenie ostrości widzenia
  • tymczasowa utrata wzroku

Diagnozowanie migreny

Rozpoznanie migreny jest możliwe dzięki przeprowadzeniu dokładnego wywiadu lekarskiego. Dzięki temu wyklucza się też inne przyczyny bólu głowy takie jak między innymi zapalenie opon mózgowych czy zapalenie tętnicy skroniowej. W tym celu warto wykonać badania takie jak: EEG czy badania obrazowe jak tomografia komputerowa.

Migrena – jakie leki łagodzące ból?

Przy leczeniu migreny konieczne jest stosowanie farmakoterapii. Chodzi tutaj o podawanie leków działających doraźnie, zażywanych w razie wystąpienia bólu oraz leków profilaktycznych. Leki doraźne, które łagodzą ból migrenowy to paracetamol, kwas acetylosalicylowy, a także niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Zobacz też: http://www.wystarczytakniewiele.pl/jakie-sa-przyczyny-i-objawy-cukrzycy/

ZOBACZ TEŻ